Ajankohtaista

Uutisia ja muuta ajankohtaista tietoaLentäjien kesätapaaminen 12.-14.8. Lapinlahden lentopaikallaTänä vuonna pidämme kesätapaamisen erikseen ja yleisötapahtuman vasta syyskuussa. Kaikkien ilmailulajien tapaaminen on nyt siis tässä elokuun puolivälissä.

Edelleenkään varsinaista ohjelmaa ei ole, vaan pörräämme vapaasti valoisana aikana ja illan siimeksessä grillaillaan. Savusauna ei valittettavasti ole nyt käytettävissä, mutta syystilaisuuteen se yritetään saada käyttöön.

Majoittumiset toimivat edellisvuosien tapaan, aitasta löytyy patjapaikkoja noin 6 kpl, konttorissa pari. Telttoja ja matkailukulkuneuvoja mahtuu pihaan lukuisia.

Lentokoneille tuodaan autobensaa sitä tarvitseville. Kerhon kalusto on jäsenistön vuokrattavissa. VR simulaattori on käytettävissä.


Tervetuloa mukaan!
Kirjanpitopohjien tilinumero korjattuKaikkiin tiedosto -osion vuokratuntien kirjanpitopohjiin on päivitetty kerhon oikea tilinumero FI10 5158 1520 0600 02.
24.7. KiuruvedelleSunnuntaina 24.7. suuntaamme lentokalustomme kanssa Kiuruvedelle, ellei säätila aseta asialle esteitä. Ikarus, Blade ja Quik starttaavat Kiuruveden suuntaan ennen kello yhtätoista. Tapahtuma kestää kello 16 asti. Illaksi ehdimme taas Lapinlahdelle, jossa toiminta voi jatkua.


Kenttää on nyt niitetty viikoittain ja sunnuntaina on aiheellista ajaa taas ainakin osa kenttää. Alkuviikosta viimeistään loppuosa.


Bladen huolto on saatu valmiiksi jo viime viikonloppuna, joten kone on täysin käytettävissä. Sähköstarttikin on riittänyt viimeaikoina käynnistykseen, vaikka sille puolelle ei olla korjauksia tehty.


Kentällä on nyt pieni näppärä apukäynnistys virtalähde. Se on konttorin puolella ja sitä saa vapaasti käyttää. Jos koneen virran riittävyys epäilyttää matkailulennoilla, niin sen voi hyvin ottaa mukaankin.


Uusi Ikarus on tehtaalla valmistumassa ja kuukauden päästä pitäisi olla jo aikalailla valmiinakin. Vielä muutama osuus saattaisi olla hankittavissa kohtuulliseen hintaan...


Lentäjien kesätapaaminen on vielä tulossa, kunhan saamme aikataulun päätettyä. Voi olla, että pidämme avoimien ovien tilaisuuden erikseen vasta uuden Ikaruksen saavuttua.


Nyt on kesäsesonki kuumimmillaan, monenlaista ilmailullista aktiviteettiä on nyt mahdollista viritellä. Eikun vaan mukaan toimimaan.

Ikarus kirjanpitopohjassa väärä tilinumeroHuomasimme, että tiedosto -osion Ikaruksen vuokratuntien kirjnpitopohjassa on vanhentunut tilinumero. Käyttäkää siis vain kotisivujen etusivun tilinumeroa. FI10 5158 1520 0600 02.
HeinäkuutaKerhotoimintaa on alkanut olla kerhopäivien merkeissä mukavasti. Kokoontumisista ilmoitetaan kerhon whatsup -ryhmässä.


Bladen vuositarkastus on periaatteessa tehty, mutta pari vikaa maadoitti koneen. Pakoputkessa oli halkeama välikiinnikkeen yläsaumassa. Antti korjasi putken ja se on nyt kunnossa. Toinen asia oli kaasuttimen kumityynyjen rispaantuminen, pulttien alta oli kumi lähtenyt irtoamaan runkoraudasta. Uudet on tilattu. Toivottavasti tulevat suht nopeaan.


Quik alkaa olla jo aika hyvällä mallilla. Se on jo täysin käytössä ja lentojen lomassa pikku parannuksia tehdään hiljalleen.Kuopiolaiset alkavat käyttää nyt Ikarustamme, kun heidän Eurokki on remontissa epämääräisen ajan. Vuokratuntien kirjanpitopohja löytyy asiakirjat välilehdeltä. Lataa siis kirjanpitopohja koneellesi ja täytä sinne lennot, mahdolliset koulutukset ja ostetut bensat. Suotavaa olisi, että etukäteen maksettaisiin joku tuntimäärä ja sitten lentojen edetessä vähennellään ostetut bensat kun maksetaan myöhempiä tunteja. Kauden lopuksi täsmi maksut. Jos sisään jää maksua, se siirtyy seuraavalle kaudelle. Vuodenvaihteessa täytetty lomke lähetetään Tapanille. (tapanikokkonen at gmail.com)


Uuden Ikaruksen valmistuminen lähenee. Vielä on mahdollisuus liittyä kimppaan mukaan.


Nyt nauttimaan kesän ilmatilasta!
Juhannuksen jälkeenSunnuntaina pidettiin kerhoiltaa.


Pojat sai leikkurin hyvään kuntoon. Vien polttoainetta lähipäivinä, niin pääsee taas jatkamaan leikkuita. Heinä kasvaa silmissä.


Bladen vuositarkastus on periaatteessa tehty, mutta pari vikaa maadoitti koneen. Pakoputkessa oli halkeama välikiinnikkeen yläsaumassa. Antti otti putken korjattavaksi. Toinen asia oli kaasuttimen kumityynyjen rispaantuminen, pulttien alta oli kumi lähtenyt irtoamaan runkoraudasta. Tilaamme siis uudet. Toivottavasti tulevat suht nopeaan.


Quikin pikkuisen pienennetty tuulilasi toimi jo paremmin. Pientä värinää 95mph mittarinopeudella. Tosin tuo kulkee kädet irti reilut 70mph mittarinopeutta ja siitä kun vetää 85, niin vomaa saa käyttää aika lailla. Mittari pitää kalibroida jossain vaiheessa.

Quik ei lähde käyntiin omalla akullaan. Apuvirralla lähtee heti.


Elanilla kävin lenkin ajamassa. Toimi ihan hyvin. Kiertää noin 6800 vaikka saisi pyöriä yli 7000 reilusti. Hieman voi käynti vaellella, mutta suurempaa heittoa ei ollut.


Kuopiolaiset alkavat käyttää nyt Ikarustamme, kun heidän Eurokki on remontissa epämääräisen ajan.


Tehdasuusi Ikarus tilattu!Ikaruskimppa, jonka osakas kerhokin on, on tilannut tehdasuuden Ikarus C 42 CS koneen. Koneen pitäisi valmistua elokuussa.

Lisätietoa koneesta: https://www.comco-ikarus.de/c42-cs-en/?lang=en

Tässä yhteydessä voi olla mahdollista kasvattaa kimpan kokoa. Muutamia osuuksia voi olla tarjolla koneen arvoon nähden varsin kohtuulliseen hintaan.


Vanha Ikarus on käytössä uuden saamiseen saakka. Toistaiseksi vuokrahinta bensoineen on vielä 100€/h. Katsotaan, onko bensan hinnan nousu missä vaikeessa siirtymässä vuokrahintaan. Nyt siis kannattaa lentää!


Ruotsista hankittu Quik A084 on saatu myöskin omistajiensa käyttöön. Pieniä viimeisiä virityksiä vielä tehdään lentojen ohessa. Tällä koneella voidaan tehdä esittelylentoja.

Kerhon Blade on käytettävissä, vuositarkastus tehdään lähiaikoina.


Kenttä on niitetty ja kunnossa. Pientä aaltoilua esiintyy yläpäässä.


Kiinnostava kausi kaikkineen käynnissä!

Toiminta viriää taas Lapinlahdella


Kiitorata on kuivanut hyvin. Ei mene kauaa, kun päästään nurmea leikkaamaan.


Sunnuntaina 29.5. kentällä vietettiin kerhoiltaa. Hallia järjesteltiin, että kaikki koneet saadaan kunialla sisään. Ruohonleikkuukoneessa pidetään pakosarjan vaihtoremppa lähiaikoina, oli päässyt vähän repeilemään.

Bladella lennettiin ja hyvin tuntui pelaavan. Toisen egt:n johto mittarin takana on heikosti kiinni, joten toinen näyttö heilahtelee tärinän mukaan. Sähköstartti ei tahdo riittää koneen käynistymiseen, vaikka pyörittääkin moottoria kohtalaisesti. Potkurista heittämällä kuitenkin käynnistyy varsin hyvin.


Elan on nyt hallissa pyörä alustalla poikittain. Quik sen edessä. Quikin startti saatiin huollettua ja koekäyttö tehtyä. Radio pitää vielä asentaa. Luultavasti kone saadaan vakuutukseen toukokuussa, joten sillä päästään lentämään lähiaikoina.


Ensummäinen siviili- Hornet on nyt hallissamme siivet vielä paketissa. Tämä on vähän kevyempi, kun ilmavoimien vastaavat.


Ikaruksen päivittämisestä uudeksi käydään neuvotteluja ja katsotaan saadaanko vaihtohinta puristettua hyväksyttävään raamiin. Hinnat ovat kovasti nousseet vuodessa.Tästä se kausi vaan kiihtyy!


Pyöräkausi avattu Lapinlahdella


Kiitorata on kuivanut hyvin, reunoilla on vielä kosteita kohtia samoin kuin pihassa. Ei mene kauaa, kun päästään nurmea leikkaamaan.

Laavun viereisellä pellolla on vielä paloherkkää ruokohelpiä, joten tulenteko ei ole nyt suotavaa. Kun helpi on saatu paalattua, voi nuotiota taas pitää.


Ikarus siirrettiin Lapinlahdelle 22.5. josta käsin kauden toiminta jatkuu.


Sunnuntaina 22.5. kentällä vietettiin kerhoiltaa. Hallia järjesteltiin, että kaikki koneet saadaan kunialla sisään. Ruohonleikkuukonetta huolletiin ja koekäytettiin.

Bladella lennettiin ja hyvin tuntui pelaavan. Toisen egt:n johto mittarin takana on heikosti kiinni, joten toinen näyttö heilahtelee tärinän mukaan. Sähköstartti ei tahdo riittää koneen käynistymiseen, vaikka pyörittääkin moottoria kohtalaisesti. Potkurista heittämällä kuitenkin käynnistyy varsin hyvin.


Elan on nyt hallissa pyörä alustalla poikittain. Quik sen edessä. Quik kärsii käynnistysvirran vähyydestä, asiaa tutkitaan. Luultavasti kone saadaan vakuutukseen toukokuussa, joten sillä päästään lentämään, kunhan starttiin saadaan paremmat virrat.

Ikaruksen päivittämisestä uudeksi käydään neuvotteluja ja katsotaan saadaanko vaihtohinta puristettua hyväksyttävään raamiin. Hinnat ovat kovasti nousseet vuodessa.


Helpi on karholla joten hyvin todennäköisesti se paalataan lähipäivinä. Sen jälkeen tulenteko nuotiopaikalla on jälleen sallittu.


Tästä se kausi vaan kiihtyy!


Kesää päin kääntyy


Kiitorata on kuivanut hyvin, reunoilla on vielä kosteita kohtia samoin kuin pihassa. Ei mene kauaa, kun päästään nurmea leikkaamaan.

Laavun viereisellä pellolla on vielä paloherkkää ruokohelpiä, joten tulenteko ei ole nyt suotavaa. Kun helpi on saatu paalattua, voi nuotiota taas pitää.


Ikarus on vielä Iisalmessa, mutta voi kotiutua lähiaikoina.


Sunnuntaina 22.5. kentällä vietetään kerhoiltaa. Voitaisiin laitella paikkoja kesäkuntoon ja virittäytyä itsekkin kesäkuntoon vaikka uunissa tiristeltyjen makkaroiden saattelemana.


Tuossa kolmen jälkeen voisimme alkaa kasaantumaan, vaikka ennusteen mukaan toimintasäätä on koko päivän.


Kevät taitaa tulla


Kevytilmailun teoriakurssi alkaa olla lopuillaan. Viimeinen teoriapäivä pidetään Lapinlahdella 7.5.

Vesilentoteoriat (10 t kokeineen) pidetään23.-24.4. Lapinlahden lentopaikalla. Lentokoulutukseen osallistuminen vaatii 75 tuntia tiimaa (PEL M2-70)..


Kentällä on lunta edelleen runsaasti. Tuumitaan, nopeutetaanko lumien lähtöä sopivassa vaiheessa.

Elan trike on suksilla, mutta suksien mitta riittää toimintaan vain kantavilla hangilla.

Lapinlahdelle hankittiin Ruotsista kimppaomistukseen Pegasus Quik trike.

Ikarus on Iisalmessa normaalisti käytettävissä. Uusista oppilaista ei saata juurikaan lisäkäyttöä tulla, mikäli Kuopion lentäjät saavat koulukoneen hankittua.

Ikaruksen uusinta ei ole vielä edistynyt. Vanhaa konetta pitäisi käydä näyttämässä Vesivehmaalla vaihtotarjousta varten.
Kevytilmailukurssin esittelytilaisuus


Kevytilmailun peruskurssi on tarkoituksena järjestää taas kevään aikana.

Esittelytilaisuus kurssista on Rissalassa Kuopion lentäjien tilassa lauantaina 20.2.2022 klo 12. Jos on tarvetta voidaan samanlainen toki järjestää myös Iisalmessa tai Lapinlahdella?

Vesilentoteoriat (10 t kokeineen) pidetään myös kevään aikana jonain viikonloppuna Lapinlahden lentopaikalla. Lentokoulutukseen osallistuminen vaatii 75 tuntia tiimaa (PEL M2-70). Sovitaan viikonloppu osallistujien kesken. Lentokoulutukseen voidaan ilmeisesti saada Ikarus käyttöön.

Koulutuksista kiinnostuneet voivat kysellä tai ilmoittautua suoraan minulle.

Lisätietoja Kuosmasen Matilta, puh. 0447856364.Viimevuoden Ikaruskirjanpitoja puuttuu yhä


Nyt jokaisen, joka on lentänyt kerhon Ikaruksella kerhotunneilla (ei siis osakkaana) tulisi täyttää henkilökohtainen tuntikirjanpito. Lataa siis https://drive.google.com/uc?id=1r2vS_M0fWaP0myf898glYWFzhl16pyDp&export=download omalle koneellesi, lisää yhteystiedot, lennetyt tunnit + mahdollinen koulutus sekä toiseen sarakkeeseen kaikki ostetut bensat. Tilitetyt lentomaksut omalle paikalleen ja mahdolliset siirrot edellisvuodelta, jolloin ohjelman pitäisi laskea reaaliaikainen saldo lentomaksuista tai sisällä olevista maksuista. Kun olet saanut lomakkeen valiiksi, lähetä se osoitteeseen tapanikokkonen at gmail.com.

Tämän vuoden kirjanpito tehdään asiakirja-osiosta löytyvälle 2022 pohjalle, koska koneen tuntihinta on noussut polttoaineen hinnannousun johdosta.

Mikäli joudumme laskuttamaan jälkikäteen lentomaksuja, tuntihintaan tehdään 5€ korotus.


Ikaruksen uusinnasta on tehty periaatepäätös. Vanhaa Ikarusta kaupataan jälleenmyyjälle vaihtokoneena. Toki se voidaan myydä muillekin halukkaille ostajille. Hintapyyntö lienee tuossa 30 000€ yläpuolella hieman.Kevytilmailukurssi on tulossa


Seuraava kevytilmailukoulutus alkaa helmikuun lopussa 2022. Tule mukaan tai houkuttele edes kaverisi. Lupakirjan saa 17-vuotiaana, mutta koulutuksen aloitusikärajaa ei ole! Lisätietoja Kuosmasen Matilta, puh. 0447856364.Kirjanpitoja


Maahan on saatu lunta. Kenttää peittää noin 20 sentin lumikerros, Pyöräkoneilla toimiminen ei ole enää tarkoituksenmukaista,

Lisätietoja -valikosta avautuu asiakirjat, jossa on Ikaruksen kirjanpitopohja. Tämä jokaisen vuokratunneilla lentäneen pitää täyttää. Lataa se omalle koneellesi, laita nimesi sekä kirjaa lennot. koulutukset , ostot ja maksut. Ohjelman pitäisi laskea reaaliaikainen saldo, Jos edelliseltä kaudelta on jäänyt maksuja sisään, ne kannattaa myös lisätä ja jos nyt jää saldoa, niin ensivuodelle talteen. Lähetä täytetty kirjanpito sekä mahdolliset kuittikopiot osoitteeseeen tapanikokkonen at gmail,com. Kuiti voi myös palauttaa kerholle halutessaan.


Jokainen lentäjä vastaa itse maksuistaan. Vuodenvaihteessa vaihtuu myös kirjanpitokausi, Vuoden 2021 lennot pitäisi olla maksettu tammikuun loppuun mennessä. Mikäli kerho joutuu laskuttamaan lentoja jälkikäteen, tuntihintaan lisätään 5 € laskutuslisää.


Ikarus on nyt Iisalmessa ja käytettävissä kun kenttä on aurattuna.

Traikit ovat Lapinlahdella eikä lentämään pääse ennenkuin lumet vajuvat tai asennetaan suksia.

Kokousten tuloksia


Kerhon kokoukset saatiin pidettyä. Vaikuttaa kovasti sille, että Lapinlahden Ikarusta aletaan päivittää uuteen luokkaan. Mahdollista on kokonaan uuden koneen hankkiminen. Kokoukset näyttivät vihreää valoa hankkeen eteenpäinviemiseen.


Muutoin suunnitelmat tulevaisuuteen ovat entisen rungon mukaisia. Keväällä on uusi kevytilmailun teoriakurssi, jonne voi alkaa jonoa muodostamaan. Kurssi pidetään joko Rissalassa tai Lapinlahdella, riippuen mistä suunnalta oppilaita on eniten tulossa.


Polttoaineiden hinnan nousun vuoksi Ikaruksen ja Bladen tuntihintoja nostettiin. Uudet hinnat Ikaruksella 100€/h ja Bladella 70€/h sisältäen polttoaineet. Koulutuntihinta on siis Ikaruksella ensivuonna 155€/h ja Bladella 125€/h.


Jos kerhon Beaver-hanke etenee reippaasti, on mahdollista järjestää omalla kalustolla vesilentokoulutusta tulevina kesinä.

Trikepuolellakin on merkkejä kehittymisestä, yksipaikkaistoiminta järjestäytyy johonkin muotoon ja kaksipaikkaisten puolella katsellaan myös aina vaan parempaa kalustoa.


Kaiken kaikkiaan kiinnostavaa pöhinää on ilmassa ja asiat näyttävät kehittyvän mukavasti tulevana kautena.

2022_EFLL_toimintasuunnitelma.docx

Kokouskutsu


Lapinlahden Ilmailijat r.y.n vuosikokoukset pidetään 21.11.2021 Lapinlahden lentopaikalla. Kevät- ja syyskokous poikkeuksellisen vuoden vuoksi yhdellä kertaa.

Kokouskutsu

LAPINLAHDEN ILMAILIJAT RY

Kevätkokous 2021

Aika: 21.11.2021 klo 12

Pakka: Saviahontie 21, 73100 LAPINLAHTI

1. Kokouksen avaus

2. Järjestäytyminen

3. Päätösvaltaisuus

4. Työjärjestys

5. Ilmoitusasiat

6. Toimintakertomus edelliseltä vuodelta

7. Tilikertomus ja tilinpäätös

8. Toiminnantarkastajan lausunto

9. Tilinpäätöksen vahvistaminen

10. Vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle

11. Muut esille tulevat asiat

12. Kokouksen päättäminen


Kokouskutsu

LAPINLAHDEN ILMAILIJAT RY

Kevätkokous ja syyskokous 2021

Aika: 21.11.2021 klo 12

Pakka: Saviahontie 21, 73100 LAPINLAHTI

1. Kokouksen avaus

2. Järjestäytyminen

3. Päätösvaltaisuus

4. Työjärjestys

5. Ilmoitusasiat

6. Toimintasuunnitelma

7. Tulo- ja menoarvio seuraavalle vuodelle

8. Liittymis-, jäsenmaksu sekä halli- ja konevuokrat

9. Valitaan johtokunta

10. Valitaan toiminnantarkastajat seuraavalle vuodelle

11. Muut esille tulevat asiat

12. Kokouksen päättäminen

Tervetuloa!


Syksyn hommia


Sunnuntaina saatiin Bladen kaasuttimet huollettua uusine korjaussarjoineen. Nyt on sisukset uusittu. Samantien tehtiin kaasuttimien alipainesynkronointi. Neulat laitettiin pykälää rikkaammalle kylmien kelien kompensoimiseksi. Koelennon perusteella säädöt on nyt kohdallaan.


Jakobsenia putsailtiin talvilepoa varten. Vielä pitää hieman teräkuuppia putsailla ja ruiskutella suoja-aineet, niin sitten saa kone huilata ansaitusti kesäkuulle asti.


Marraskuuta

Syksyn vaihtelevat säät antavat väriä lentotoimintaan. Välillä saa lennellä valkoisessa maisemassa ja välillä syksyn harmaantuvassa vihreydessä. Ikarus on vielä Lapinlahdella, mutta siirretään jossain vaiheessa Iisalmeen talvehtimaan. Traikit toimivat Lapinlahdelta olosuhteiden salliessa. Bladen kaasuttimet ovat nyt huollettavina, mutta pyritään asentamaan paikoilleen lokakuun puolella.


Marraskuussa pyritään pitämään kerhon ja Ikaruskimpan kokoukset. Kokoukset pohtivat kutkuttavasti tulevasuuden kalustokysymyksiä. Pyritäänko Ikarusta uusimaan ja ehkä trikekalustoakin?


Kenttää ei aurata talvikautena, joten lumisateen jälkeen lentäminen tapahtuu päällikön vastuulla ja arviolla, onko lentopaikka sovelias aiottuun toimintaan.


VR simulaattori on käytettävissä normaalisti. Harkinnassa on uuden Microsoftin flight simulatorin hankkiminen, grafiikat ja ominaisuudet ovat kehittyneet paljon, maisemat vastaavat jo aika hyvin todellisuutta.


Kotisivujen päivitystä jatketaan, paljon vanhaa tarpeellista tietoa on jäänyt vanhoille sivuille. Hiljalleen pyritään saamaan nämä sivut vastaamaan paremmin tarpeita.


31.8.2021 Verkkosivut uusittu

Lapinlahden Ilmailijoiden verkkosivujen ulkoasu päivitetty teknisten muutosten vuoksi. Täydennetään sisältöä ja lisätään puuttuvaa materiaalia ajan mittaan.

23.8.2021 Kesän tapahtuma sujui leppoisasti

Epävakaa sää rajoitti osallistujamäärää, mutta sateiden lomassa saatiin kuitenkin lenneltyä ja tyypitettyä uusia lentäjiä tuoreeseen Elan -yksipaikkaistraikkiin. Samoin Ikaruskimppa ja kerhon johtokunta saivat kokouksensa pidettyä.

Mukavaa kuppilatiimaa kertyi muurinpohjalettujen ja Väisäsen maukkaan grillilihan ääressä. Savusauna oli lauantain perinteinen rentouttaja.


Kiitokset kaikille osallistujille sekä järjestelyissä toimineille!


Kausi jatkuu. Ikaruksen uusimista aletaan vahvemmin puuhata, kiinnostus uuden painoluokan koneeseen tuntuu olevan varsin hyvällä tasolla.

Traikeilla Blade on käytettävissä ja nyt siinä on myös opetuskahvat. Myös tuoreen Elan Discus kevyt-triken käyttö on mahdollista, vaikka sen omistusjärjestelyt ovat vielä työn alla. Nyt se on yksityisomistuksessa, mutta se voidaan laittaa kimpan nimiin tai mahdollisesti kerhollekkin.


Kentällä pidetään 1.9. Traficomin toimesta lentopaikkatarkastus. Ruohikot kannattaa taas varsin nopeasti leikata, jos vaan kuiva hetki tulee johonkin väliin.